Hello Túrafüggők!

Fellegvár 45

1000 Ft

Csúcstúránk szinte az összes attrakciót felkeresi a vidéken, ami miatt a távhoz mérten sok szintet és helyenként meredek emelkedőket tartalmaz. Azok, akik szeretik a kihívásokat és jó erőben vannak, nem fognak csalódni. Bejárják a Spartacus-ösvényt és a Kalicsa-patak szurdokvölgyét, érintik a Jenő-kunyhót és a Fellegvárt, valamint számos bővizű forrás vízét is megízlelhetik.

Törlés
Személyenként szükséges kitölteni. Amennyiben több főt regisztrálsz, kérjük, a kosárba tételt követően tölts ki újabb regisztrációt.
Amennyiben szeretnéd támogatni a Túrafüggő működését, itt kiválaszthatod a számodra megfelelő összeget. Nagyon szépen köszönjük!
Csak akkor töltsd ki a csomagszámot, ha más csomagjában szeretnéd, ha a díjazásod kiszállítanánk. Ekkor a társad rendelési számát írd ide be.
Category:

A Faluháztól a járda elérését követően jobbra fordulva kezdjük meg utunkat. A P jelzés elérésénél lámpás kereszteződésben találjuk magunkat, melyen átkelünk a 11-es út hegyek felőli oldalára. Figyelem! Nem a P jelzésen, hanem a 11-es úttal párhuzamosan, Tahitótfalu irányában haladunk tovább. Egészen a P+ jelzésig, melyen balra kanyarodunk a Hunyadi utcára. Ezen végigmenve elhagyjuk a települést, majd az erdőben emelkedve az Erdő fohászát leíró fatáblánál a Po jelzésen jobbra fordulunk. Ezen 200 métert teszünk meg a Rekettyés-forrásig.

Az erdő fohásza
A Rekettyés-forrás elágazása, ahol jobbra fordulunk (PO)
A forrás érintése után balra tartunk az Álló-rét felé (P+)

A P+ jelzést követve haladunk tovább az Álló-rét irányába, balra. Érintjük a Csaba-kutat, átkelünk a Szénégető-patakon, majd a hármas elágazásnál jobbra tartva folytatjuk barangolásunkat továbbra is a P+ jelzésen. Hamarosan megérkezünk az Álló-rétre.

Az egykori Viktor-kunyhó romjai
Az ösvény végén vár minket a környék egyik legnépszerűbb csomópontja, az Álló-rét.
Az Álló-rét egyik útjelzőtáblája

Balra kanyarodunk és egyesen átvágunk az irányjelző tábla felé, ahol az S és S+ jelzések irányában elindulunk, szinte azonnal a jobb ágon folytatjuk utunkat, innen már csak az S+ jelzés kísér minket. Az ösvény hamarosan egy szekérúttá szélesedik, melyen hosszan egyenesen folytatjuk utunkat. Rövidesen a szekérútról jobbra srégen letérünk, követve tovább a jelzést. Amikor egy T-elágazáshoz érünk, a jobbra erősen lejtő utat választjuk, ami után azonnal veszünk egy balkanyart a következő kereszteződésben. A lejtmenetet balra tartva folytatva perceken belül elérünk a Zoo-val jelzett műúthoz.

Olykor ködös út vezet tovább az Álló-rétről
Vajon mit rejt a túloldal?
Ezen látképet követi a műút elérése, ahol kód vár

Megyünk tovább előre az S+ jelzésen, a műút hamarosan újra keresztez, de kitartunk, s előre megyünk lefelé tovább, majd balra kanyarodva az S+ jelzés is csatlakozik a műúthoz. Ezen ereszkedünk Szentendre irányába, elhagyjuk a sorompót, majd jobb oldalt egy gyönyörű házikót, és egy nagyobb placcra érünk. Itt még 100-200 métert megyünk a műúton, de figyeljünk, mert az So jelzésen fogunk továbbmenni, ami a műútról sunyi módon indul balra lefele egy kopott Nemzeti Parkos táblánál. A patakparton hamarosan jobbra megtaláljuk a Ferencz-forrást, míg a patak túloldalán a Sztaravoda-forrást és pihenőhelyet találjuk, melyhez egy hídon tudunk átkelni a pecsétért.

A Ferencz-forrás
Követendő jelzésünk
A Sztaravoda-forrás

A hídon visszaindulva szemben egy betonlépcsőt találunk, ezen menjünk fel a kerítés sarkáig, majd forduljunk balra a Forrás utcára, innentől a jelzést nélkülözni fogjuk rövid ideig. Az első utca a Vanília utca, amellyel nincs dolgunk. A következő utca a Kaptató utca. Innen éppen látjuk előttünk a buszfordulót, de inkább kanyarodjunk jobbra a Kaptató utcába. Az utca végén nincs névtábla, de a Fakopáncs és Pereszke keresztező utcák táblái után meg fogjuk látni a Kaptató utca nevét is kiírva. Ezen 900 métert megyünk előre az út apró kanyargásával együtt, mikor először jobbról, majd mindkét oldalról elfogynak a házak. Ekkor az utca éles kanyart vét balra, amelyen a hosszú kaptató után elkezdünk ereszkedni lefele, innentől Vaddisznó utcának hívják az utcát, de ez minket ne zavarjon. Helyette figyeljünk oda az esetleges kószáló ebekre. Alig 200 métert tettünk meg, és ugyanezt az utcát Menyétnek hívják, de a neve helyett a kanyarulatát kövessük, amivel egy pár perc alatt a Sztaravoda útra érünk, melyen jobbra induljunk kifele Szentendréről. A település szélén láthatjuk meg először a Z jelzést, de ekkor még nem kell az erdőbe bemenjünk, 3-400 méter múlva kanyarodjunk csak jobbra a sorompónál.

400-500 méterrel később balra felkanyarodik egy kis ösvényre az út annál a fánál, amin a jelzés is van. (Ha elvétenénk, két dolog lehet gyanús: elfogy a jelzés és élesen jobbra kanyarodik az út, ami szándékunkkal ellentétes.) Itt fog jönni az a szakasz, ahol a jelzésre kifejezetten figyeljünk oda, mert téli időben nehezen követhető. Először egy élesebb jobbkanyarral fogunk találkozni, ahol még egyértelmű minden, majd sokat fogunk egy vájatban menni, ahol hol van jelzés, hol nincs – de elágazás híján kevés lehetőségünk akad tévedni. Ezek után egy olyan szakasz jön, ahol egy árok fogja keresztezni utunkat, ahol a Z 90 fokban balra kanyarodik és az aljnövényzet és a kidőlt fák miatt nincs egyértelmű út a következő 100-150 méteren. Mikor keresztezünk egy szekérutat, onnantól lazíthatunk és követhetjük újra könnyedén a Z jelzést. Elindulunk felfelé, majd a főúttal újra találkozunk, és keresztben jön a főútból kiágazó műút, ez a Hegytető.

Jobbra Pap-rétre vezető műúttal párhuzamosan, annak a bal oldalán, a Z+ jelzésen indulunk el. (Régi térképek Pc-nek is jelezhetik még.) Amikor a műutat másodszor kereszteznénk, akkor ehelyett jobbra 90 fokban fordulunk és a műút ugyanezen oldalán maradunk. Utána egy szekérútra tévedünk, majd jobbra megyünk rajta 100 métert, hogy balra elhagyhassuk. Itt egy rétre bukkanunk és balra a szélén jutunk el a K és P jelzésekig, miközben a Szekrény-kőt kerültük meg.

Balra keresztben átkelve a műúton a KP jelzésen folytatjuk utunkat, majd a következő kereszteződésben balra térve követjük a KP-t lefele Pilisszentlászlóig. Amikor a házakat megpillantjuk, először balra követjük a jelzéseket, majd egy szűk, lejtős kis utcába fordulunk hirtelen jobbra a jelzéssel együtt. A faluban a két jelzés kettéágazik, majd mi balra a K mentén megyünk egy utcát, ahol a Z balról csatlakozik. Jobbra megyünk tovább jelzések egész kavalkádjában kétutcányit a buszmegállóig, (PVZ kód) ahol jobbra a Z jelzést követve elindulunk a Béke utcán, ezen jutunk ki a faluból, melyet focipálya zár jobboldalról.

A keresztnél balra tartunk, majd a lóugrató pályánál a Nemzeti Park táblára festett jelzés szerint megyünk előre, majd a távolban követjük az út kanyarulatát balra. (Ezt jelenti, bármi mást gondolnátok.) Az első nagy kereszteződésben, ahol hirtelen a jobb oldal lenne logikus, ne kövessétek, menjetek inkább balra, erről az újabb Z jelzések meg fognak erősíteni. Kis apró házikók után hamarosan találkozunk a Spartacus-ösvény táblájával, fogadjuk meg tanácsát, majd azt követve jobbra induljunk el a Z jelzésen. Egészen a Jenő-kunyhóig sok útirányválasztásra nincs lehetőségünk, kövessük odáig a jelzést.

Teafőzés a Jenő-kunyhónál
Élet az ellenőrzőponton
A Jenő-kunyhó

A Jenő-kunyhótól továbbindulva ne örüljünk a széles útnak, hiszen szinte azonnal jobbra el kell hagyjuk azt, folytatva az ösvény ösvényes jellegét. Kb. 1 km múlva rávezet utunk egy szekérútra, itt legyünk résen, mert szinte azonnal balra fordulunk egy földlépcsőn felfelé, amit nehezebb kiszúrni. (Ha nem vennénk észre, akkor legkésőbb az Apátkúti vadászháznál forduljunk vissza.) Viszonylag szintben vezet tovább a szűk ösvény, mely 1300 méter múlva véget ér, amit szintén tábla jelez. Itt előre/jobbra a Z+ vezet le a Telgárthy-rétre és forrásra, valamint a Bertényi Miklós Füvészkerthez. De mi itt balra fordulunk tovább a Z jelzésen, hiába nem látunk egy jelzést sem, ne aggódjunk, majd megérkezik. Amikor jobbról elfogy az erdő, egyenesen haladjunk tovább, illetve a mező közepén, ahol jobbról elfogy a kerítés, szintén egyenesen haladjunk a távoli magasles irányába, ahol előre a Z jelzés mentén újra az erdőbe érünk. Lassan Visegrád házai jelennek meg a jobb oldalon, majd amikor a beton utat meglátjuk, azon jobbra-előre induljunk lefele a város központja felé, amelyet Rákóczi utcának hívnak. Továbbra is egyenesen megyünk, de idővel Széchenyire vált az utcanév, majd egy 1848-as emlékműhöz jutunk, amit a körforgalomban megkerülve jobbra tartva folytatjuk utunkat.

Az Apátkúti-patak felett elmenve lassan búcsúzunk a Z jelzéstől és elérjük a keresztező Mátyás Király utat és Áprily-parkot. Innen a K jelzésen indulunk jobbra srégen az utca túloldalán, szinte azonnal balra kanyarodva, ami a jelzések alapján egyértelmű. A Kálvárián keresztül szép lassan felérünk a K jelzésen a Fellegvárig. Itt a táblák és jelzések sűrűsége és minősége kiváló, elég csak követni őket. A Fellegvár bejáratánál a jobb oldalt lévő parkolónál a szolgáltató épületet balról kerüljük egy lépcsőn lefele, majd követjük tovább a K jelzést. Balról csatlakozni fog a K+ K3 Kc jelzés, amellyel közösen megyünk el egy újabb nagy parkolóig. A minigolf pályát jobbról megkerülve a kiépített, de gyengébb minőségű úton érjük el a Nagy-Villámot és az ott található Zsitvay-kilátót.

Visszafordulunk és lemegyünk a parkolóig, ahol a főutat keresztezzük és rögtön balra fordulunk egy sorompót keresztezve. Innentől a K K+ jelzéseket követjük, keresztezve ezt a hatalmas rétet. Egy balra mutató jelzés azt sugallhatja, hogy menjünk be a susnyásba, de ennek ne tegyünk eleget, az út magától is el fog balra kanyarodni, azt érdemes követni. Innentől a jelzés magáért beszél, egy kis lejtmenet után enyhe emelkedőn érjük el a Sóstói-rétet, amely végében jobbra tartva egy kis ereszkedés után már a Visegrádi-kapunál vagyunk.

Jobbra folytatjuk utunkat innentől a K+ jelzésen, amely a Mester-réten visz keresztül. Az első fánál még ne kanyarodjunk el jobbra, majd csak a rét túloldalán a magaslesnél menjünk jobbra, így továbbra is a K+ jelzésen maradunk. Nemsokára balról becsatlakozik hozzánk a Z jelzés, és szerencsére a 25 tonnás korlátozás reánk nem vonatkozik, mert előtte jobbra elfordulunk. 400 méter múlva a József-forráshoz érkezünk, ahol akár meg is pihenhetünk. 350 méterrel később a K+ és a Z kettéválik, mi innentől balra a Z jelzést követjük. Kb. 1 km múlva egy kétes elágazáshoz érünk, ahol az út jobbra kanyarodik, de nekünk a kevésbé kijárt bal ágon van az utunk, ahol viszonylag meredeken leereszkedünk a Kalicsa-patak szurdokába, és jobbra óvatosan elindulunk benne. Pillanatok múlva egy Y-elágazáshoz érünk, ahol a Z jelzés az Y közepén meredeken indul felfele. Ehelyett érdemes a jobb ágon 20 métert kerülni és jóval enyhébb szögben felmászni a tőlünk most már balra lévő jelzéshez. Óvatosan!

Felfelé menet 400 méter múlva egy kis fakunyhóhoz érünk, mely mögött jobbra követjük a Z jelzés lassan emelkedő útját. Mikor úgy érezzük, felértünk, jobbra kanyarodunk tovább a jelzéssel és 300 méteren belül megérkezik jobbról/szemből a P jelzés. A közös úton haladunk balra tovább, ami legfeljebb 200 méter múlva élesen jobbra tér, majd szinte azonnal balra. Figyeljük alaposabban a PZ jelzést! Ezen az ösvényen érünk fel a Kis-Bükk-tetőre, ahol a Z jobbra kanyarodik (innen érkezik a két rövid táv), a P előre tart tovább. Métereken belül pedig találkozunk az S jelzéssel. Míg a P és S egyenesen megy tovább, mi balra, lefele fordulunk az önálló S jelzésre.

A szerpentinen ereszkedve keresztezzük a Nyulasi-patakot, ahonnan már nincs messze következő ellenőrzőpontunk, a Leány-kút közelében lévő S és So elágazás. Innen következik a túra legnehezebb szakasza a So jelzésen. Az előttünk álló egy kilométer hosszú szakasz 239 méter szintemelkedést tartalmaz, de ne aggódjunk, véget fog érni. Mikor végre felértünk és találkozunk a P S jelzésekkel, ezeket követve balra kirándulunk tovább, s ezeken jutunk el a Vörös-kőig, ahol gyönyörködhetünk a Dunára nyíló bámulatos kilátásban.

Pazar kilátás a Vörös-kőről

A P jelzésen továbbmenve megkezdjük a visszaereszkedést Leányfalura, figyelve arra, hogy sehol se vágjuk le a kanyargós útvonalat. A túra elején már érintett Po P P+ csomópontban (erdő fohásza tábla) most a tábla mögött folytatódó P jelzésen maradunk. Elhaladunk a Vörös Meteor-forrás mellett és hamarosan már a község aszfaltját tapossuk. Ezen nem megyünk el egészen a lámpás kereszteződésig, ugyanis a hídon jobbra átkelve a Szent Imre Herceg útján, majd a Petőfi Sándor utcán enyhén balra közelítjük meg a 11-es utat. A zebrán kellő körültekintés mellett kelünk át, majd balra kanyarodva már láthatjuk is magunk előtt a faluházat, ahol túránk véget ér. (cél)

Pihenő a Vörös Meteor-forrásnál
Alámosott fa a Leányfalu közeli erdőben
Rajt-cél, Leányfalu, faluház
Pont Jelzés Táv Szint Σ táv Σ szint
Leányfalu, rajt 0 km 0 m 0 km 0 m
P+ elágazás Jelzetlen 1,065 km 5 m 1,065 km 5 m
Rekettyés-forrás P+, Po 2,157 km 188 m 3,222 km 193 m
Álló-rét Po, P+ 1,850 km 99 m 5,072 km 292 m
S+ Zoo elágazás S+ 2,517 km 19 m 7,590 km 311 m
Ferencz-forrás S+, So 0,807 km 1 m 8,397 km 312 m
Psztl., hegytető So, jelzetlen, Z 5,270 km 314 m 13,667 km 626m
Szekrény-kő Z+ 1,415 km 88 m 15,082 km 714 m
Jenő-kunyhó Z+, KP, K, Z 7,656 km 130 m 22,738 km 844 m
Fellegvár Z, K 5,898 km 233 m 28,636 km 1077 m
Nagy-Villám K, K3 1,160 km 67 m 29,796 km 1144 m
Visegrádi-kapu K3, KK+ 3,218 km 116 m 33,014 km 1260 m
József-forrás K+, K+Z 2,714 km 13 m 35,728 km 1273 m
Kis-Bükk-tető K+Z, Z, ZP 4,043 km 251 m 39,771 km 1524 m
Leány-kút S 2,164 km 0 m 41,935 km 1524 m
Vörös-kő So, PS 1,601 km 239 m 43,536 km 1763 m
Leányfalu, cél P, jelzetlen 3,834 km 0 m 47,370 km 1763 m

Tömeg 20 g