Hello Túrafüggők!

Visegrádi-kapu 30

1000 Ft

A közepes hosszúságú körtúra a Pap-rétre vezeti a túrázókat, majd az Urak-asztala alatti szűk ösvényeken tekeregve érinti a Borjúfőt. A visszafordítópontot jelentő Visegrádi-kapunál csatlakozik be a hosszú táv útvonalába és tér vissza Leányfalura.

Törlés
Személyenként szükséges kitölteni. Amennyiben több főt regisztrálsz, kérjük, a kosárba tételt követően tölts ki újabb regisztrációt.
Amennyiben szeretnéd támogatni a Túrafüggő működését, itt kiválaszthatod a számodra megfelelő összeget. Nagyon szépen köszönjük!
Csak akkor töltsd ki a csomagszámot, ha más csomagjában szeretnéd, ha a díjazásod kiszállítanánk. Ekkor a társad rendelési számát írd ide be.
Category:

A Faluháztól a járda elérését követően jobbra fordulva kezdjük meg utunkat. A P jelzés elérésénél lámpás kereszteződésben találjuk magunkat, melyen átkelünk a 11-es út hegyek felőli oldalára. Figyelem! Nem a P jelzésen, hanem a 11-es úttal párhuzamosan, Tahitótfalu irányában haladunk tovább. Egészen a P+ jelzésig, melyen balra kanyarodunk a Hunyadi utcára. Ezen végigmenve elhagyjuk a települést, majd az erdőben emelkedve az Erdő fohászát leíró fatáblánál a Po jelzésen jobbra fordulunk. Ezen 200 métert teszünk meg a Rekettyés-forrásig.

Az erdő fohásza
A Rekettyés-forrás elágazása, ahol jobbra fordulunk (PO)
A forrás érintése után balra tartunk az Álló-rét felé (P+)

A P+ jelzést követve haladunk tovább az Álló-rét irányába, balra. Érintjük a Csaba-kutat, átkelünk a Szénégető-patakon, majd a hármas elágazásnál jobbra tartva folytatjuk barangolásunkat továbbra is a P+ jelzésen. Hamarosan megérkezünk az Álló-rétre.

Az egykori Viktor-kunyhó romjai
Az ösvény végén vár minket a környék egyik legnépszerűbb csomópontja, az Álló-rét.
Az Álló-rét egyik útjelzőtáblája

Míg a két rövid táv itt jobbra fordul, mi a baloldalon egyesen átvágunk az irányjelző tábla felé, ahol az S és S+ jelzések irányában elindulunk, szinte azonnal a jobb ágon folytatjuk utunkat, innen már csak az S+ jelzés kísér minket. Az ösvény hamarosan egy szekérúttá szélesedik, melyen hosszan egyenesen baktatunk tovább. Rövidesen a szekérútról jobbra srégen letérünk, követve tovább a jelzést. Amikor egy T-elágazáshoz érünk, a jobbra erősen lejtő utat választjuk, ami után azonnal veszünk egy balkanyart a következő kereszteződésben. A lejtmenetet balra tartva folytatva perceken belül elérünk a Zoo-val jelzett műúthoz. A 45-ös táv egyenesen követi az S+ jelzést, mi viszont a 30-as távon a Zoo jelzésű műúton jobbra folytatjuk utunkat, és teljesen egyértelműen 5,5 km-t teszünk meg rajta egészen Pap-rétig.

Télen a jeges, havas út sem ritka a Pap-rét felé
A Horthy-garázs nevű pihenő a Pap-rét felé vezető műút mentén
A Pap-rét hóköntösben

A Pap-réten jobbra fordulva felvesszük a K és P jelzések hangulatát, a következő 600 métert így tesszük meg, közben a Palóczki-rét látható a bal oldalunkon, majd egy elágazásban a bal oldalt megpillanthatjuk az útbaigazító táblát, ahol a K és P jelzések elválnak egymástól. Mi a K jelzésen megyünk tovább. Rögtön egy Y-elágazásban a K jelzés az első fán nem teljesen egyértelmű, így keressünk egyértelműsítő jelzést, hogy jó irányba indultunk-e el. Jó másfél kilométerrel később megérkezünk a Vízverés-nyergébe, ahol egyenesen menjünk keresztül a réten, a túlsó felén találunk táblát a folytatáshoz, mely egy gyenge jobbkanyart jelent ebben az esetben, a távolban láthatjuk a vadvédelmi kerítést, melyet fagyos idő esetén óvatosan másszunk meg! Szűk ösvényen haladunk tovább, majd a kerítés párját is láthatjuk, 800 méter után érünk ki újra egy széles szekérútra, melyet az elektromos kerítéssel együtt, 500-600 méter múlva rövidesen jobbra elhagyunk, továbbra is a K jelzést követve. Innen már hamarosan meg is érkezünk a Visegrádi-kapuhoz, ahol újra találkozhatunk a 45-ös táv résztvevőivel.

Visegrád felé a kéken
Az Urak-asztalának oldalában
A Visegrádi-kapu jellegzetes fája

Jobbra folytatjuk utunkat innentől a K+ jelzésen, amely a Mester-réten visz keresztül. Az első fánál még ne kanyarodjunk el jobbra, majd csak a rét túloldalán a magaslesnél menjünk jobbra, így továbbra is a K+ jelzésen maradunk. Nemsokára balról becsatlakozik hozzánk a Z jelzés, és szerencsére a 25 tonnás korlátozás reánk nem vonatkozik, mert előtte jobbra elfordulunk. 400 méter múlva a József-forráshoz érkezünk, ahol akár meg is pihenhetünk. 350 méterrel később a K+ és a Z kettéválik, mi innentől balra a Z jelzést követjük. Kb. 1 km múlva egy kétes elágazáshoz érünk, ahol az út jobbra kanyarodik, de nekünk a kevésbé kijárt bal ágon van az utunk, ahol viszonylag meredeken leereszkedünk a Kalicsa-patak szurdokába, és jobbra óvatosan elindulunk benne. Pillanatok múlva egy Y-elágazáshoz érünk, ahol a Z jelzés az Y közepén meredeken indul felfele. Ehelyett érdemes a jobb ágon 20 métert kerülni és jóval enyhébb szögben felmászni a tőlünk most már balra lévő jelzéshez. Óvatosan!

Felfelé menet 400 méter múlva egy kis fakunyhóhoz érünk, mely mögött jobbra követjük a Z jelzés lassan emelkedő útját. Mikor úgy érezzük, felértünk, jobbra kanyarodunk tovább a jelzéssel és 300 méteren belül megérkezik jobbról/szemből a P jelzés. A közös úton haladunk balra tovább, ami legfeljebb 200 méter múlva élesen jobbra tér, majd szinte azonnal balra. Figyeljük alaposabban a PZ jelzést! Ezen az ösvényen érünk fel a Kis-Bükk-tetőre, ahol a Z jobbra kanyarodik (innen érkezik a 15-ös táv), a P előre tart tovább. Métereken belül találkozunk az S jelzéssel. Míg a P és S egyenesen megy tovább, mi balra, lefele fordulunk az önálló S jelzésre. A szerpentinen ereszkedve keresztezzük a Nyulasi-patakot, ahonnan már nincs messze következő pontunk, a Leány-kút közelében lévő S és So elágazás. Innen következik a túra legnehezebb szakasza a So jelzésen. Az előttünk álló 1,8 kilométer hosszú szakasz 275 méter szintemelkedést tartalmaz, de ne aggódjunk, véget fog érni. Mikor végre felértünk és találkozunk a P S jelzésekkel, ezeket követve balra kirándulunk tovább, és ezen jutunk el Vörös-kőig, ahol gyönyörködhetünk a Dunára nyíló kilátásban.

Téli panoráma a Vörös-kőről

A P jelzésen továbbmenve megkezdjük a visszaereszkedést Leányfalura, figyelve arra, hogy sehol se vágjuk le a kanyargós útvonalat. A túra elején már érintett Po P P+ csomópontban (erdő fohásza tábla) most a tábla mögött folytatódó P jelzésen maradunk. Elhaladunk a Vörös Meteor-forrás mellett és hamarosan már a község aszfaltját tapossuk. Ezen nem megyünk el egészen a lámpás kereszteződésig, ugyanis a hídon jobbra átkelve a Szent Imre Herceg útján, majd a Petőfi Sándor utcán enyhén balra közelítjük meg a 11-es utat. A zebrán kellő körültekintés mellett kelünk át, majd balra kanyarodva már láthatjuk is magunk előtt a faluházat, ahol túránk véget ér. (cél)

Pihenő a Vörös Meteor-forrásnál
Alámosott fa a Leányfalu közeli erdőben
Rajt-cél, Leányfalu, faluház
Pont Jelzés Táv Szint Σ táv Σ szint
Leányfalu, rajt 0 km 0 m 0 km 0 m
P+ elágazás Jelzetlen 1,065 km 5 m 1,065 km 5 m
Rekettyés-forrás P+, Po 2,157 km 188 m 3,222 km 193 m
Álló-rét Po, P+ 1,850 km 99 m 5,072 km 292 m
S+ Zoo elágazás S+ 2,517 km 19 m 7,589 km 311 m
Pap-rét Zoo 5,546 km 235 m 13,135 km 546 m
Vízverés-nyerge KP, K 3,047 km 80 m 16,182 km 626 m
Visegrádi-kapu K 2,308 km 50 m 18,490 km 676 m
József-forrás K+, K+Z 2,714 km 13 m 21,204 km 689 m
Kis-Bükk-tető K+Z, Z, ZP 4,043 km 251 m 25,247 km 940 m
Leány-kút S 2,164 km 0 m 27,411 km 940 m
Vörös-kő So, PS 1,601 km 239 m 29,012 km 1179 m
Leányfalu, cél P, jelzetlen 3,834 km 0 m 32,846 km 1179 m

Tömeg 20 g