Hello Túrafüggők!

Vörös-kő 15É

1000 Ft

Az éjszakai 14 kilométeres távot választók a hegyek gyűrűjében meghúzódó Álló-rét felől közelítik meg a Kis-Bükk-tetőt, ahonnan Tahitótfalu felé veszik az irányt. Egy igazán extrém mászás, a Hétvályús-forrás emelkedője is rád vár a Vörös-kő kínálta esti panorámáért, mely a Börzsöny, a Naszály és alattunk folyó Duna által lenyűgöző. Rövid, de szintes, igazán combos program, a teljes sötétségben. Bevállalod?

Törlés
Személyenként szükséges kitölteni. Amennyiben több főt regisztrálsz, kérjük, a kosárba tételt követően tölts ki újabb regisztrációt.
Amennyiben szeretnéd támogatni a Túrafüggő működését, itt kiválaszthatod a számodra megfelelő összeget. Nagyon szépen köszönjük!
Csak akkor töltsd ki a csomagszámot, ha más csomagjában szeretnéd, ha a díjazásod kiszállítanánk. Ekkor a társad rendelési számát írd ide be.
Category:

Az útvonal leírása:

A Faluháztól a járda elérését követően jobbra fordulva kezdjük meg utunkat. A P jelzés elérésénél lámpás kereszteződésben találjuk magunkat, melyen átkelünk a 11-es út hegyek felőli oldalára. Figyelem! Nem a P jelzésen, hanem a 11-es úttal párhuzamosan, Tahitótfalu irányába haladunk tovább követve a főutat. Egészen a P+ jelzésig, melyen balra kanyarodunk a Hunyadi utcára. Ezen végigmenve elhagyjuk a települést, majd az erdőben emelkedve az Erdő fohászát leíró fatáblánál a Po jelzésen jobbra fordulunk. Ezen 200 métert teszünk meg a Rekettyés-forrásig.

Az erdő fohásza
A forrás érintése után balra tartunk az Álló-rét felé (P+)

Visszagyalogolunk a csomópontig újabb 200 métert, ahol újra a P+ jelzést követve haladunk tovább az Álló-rét irányába, jobbra. Érintjük a Csaba-kutat, átkelünk a Szénégető-patakon, majd a hármas elágazásnál jobbra tartva folytatjuk barangolásunkat továbbra is a P+ jelzésen. Hamarosan megérkezünk az Álló-rétre, ahol PVZ kód is található. 

Az ösvény végén vár minket a környék egyik legnépszerűbb csomópontja, az Álló-rét.
Az Álló-rét egyik útjelzőtáblája

A hosszabb távok Szentendre irányába haladnak tovább, ám mi jobbra fordulunk, s a már szembe lévő három út közül a középsőt választjuk, így a Z és az S jelzéseket követjük. Az emelkedőn baktatva nem térünk le az útról, kitartunk az irány mellett, még ha kecsegtető is az emelkedés megszűnése. Kitartásunk eredménye a két jelzés elágazásánál kezdődő pihentető szintút, melyek közül mi a Z jelzésen maradunk, balra tartva.

A zöld és a sárga sáv jelzések elágazása. Jobbra a Vörös-kőre, balra a Kis-Bükk-tetőre jutunk, mi balra tartunk.
Német-széna

A Német-széna nevű hely jobbkanyarjánál újabb emelkedő vár ránk, melyről nem térünk le az 500 méterre lévő keresztúton. Átkelünk rajta, majd utunkat a hegy felé emelkedve, kicsit balra tartva folytatjuk. A zöld sáv jelzés hiányos ezen a szakaszon, a festések távol, de láthatóan, követhetően helyezkednek el egymástól. Nemsokára a Kis-Bükk-tetőn vagyunk. Előbb jobbra a P és az S jelzéseken, majd balra fordulva lefele indulunk, ekkor már csak az S jelzésen. A szerpentinen ereszkedve keresztezzük a Nyulasi-patakot, ahonnan már nincs messze következő pontunk, a Leány-kút közelében lévő S és So elágazás. Innen következik a túra legnehezebb szakasza az So jelzésen.

Az előttünk álló egy kilométer hosszú szakasz 239 méter szintemelkedést tartalmaz, de ne aggódjunk, véget fog érni. Mikor végre felértünk és találkozunk a P S jelzésekkel, ezeket követve balra kirándulunk tovább, s ezeken jutunk el a Vörös-kőig, ahol gyönyörködhetünk a Dunára nyíló bámulatos kilátásban.

Téli panoráma a Vörös-kőről

A P jelzésen továbbmenve megkezdjük a visszaereszkedést Leányfalura, figyelve arra, hogy sehol se vágjuk le a kanyargós útvonalat. A túra elején már érintett Po P P+ csomópontban (erdő fohásza tábla) most a tábla mögött folytatódó P jelzésen maradunk. Elhaladunk a Vörös Meteor-forrás mellett és hamarosan már a község aszfaltját tapossuk. Ezen nem megyünk el egészen a lámpás kereszteződésig, ugyanis a hídon jobbra átkelve a Szent Imre Herceg útján, majd a Petőfi Sándor utcán enyhén balra közelítjük meg a 11-es utat. A zebrán kellő körültekintés mellett kelünk át, majd balra kanyarodva már láthatjuk is magunk előtt a faluházat, ahol kiváló túránk véget ér. (cél)

Fedett pihenő a Vörös-kőn.
Pihenő a Vörös Meteor-forrásnál
Pont Jelzés Táv Szint Σ táv Σ szint
Leányfalu, rajt 0 km 0 m 0 km 0 m
P+ elágazás jelzetlen 1,065 km 5 m 1,065 km 5 m
Rekettyés-forrás P+, Po 2,157 km 188 m 3,222 km 193 m
Álló-rét Po, P+ 1,850 km 99 m 5,072 km 292 m
Kis-Bükk-tető ZS, Z 1,789 km 166 m 6,861 km 458 m
Leány-kút S 2,164 km 0 m 9,025 km 458 m
Vörös-kő So, PS 1,601 km 239 m 10,626 km 697 m
Leányfalu, cél P, jelzetlen 3,834 km 0 m 14,460 km 697 m

Tömeg 20 g